Daisypath Vacation tickers

Daisypath Vacation tickers

Tuesday, 29 January 2013

BARBIE DOLL CAKE

salam..
hari ni habis kelas awal..
so, boleh la nak google2 pasai cake lg..
hua3..tetiba minat..
xtentu psai kn?
td jumpa 1 entry psai barbie doll cake ala2 melayu sikit
siap pkai kebaya lagik..
rupa2nye pemilik blog tersebut Sasha Basir 
ala..model/pelakon tuh
kelas kn? :)
jom scroll pic cake jerrr..nyum3x!

ni lah rupa kek Sasha. jeles kn?

gown barbie ni dperbuat drpd coklat fudge..yummy!
biru+coklat = cantik kot

siap pakai sanggul bunga lg.

kebaya biru


tutup..nnti bukak aib si barbie plak..

tgh simpan angan-angan nak blaja buat kek barbie doll.
mahal org ambik tempahan skrg
ada dekat ratus2..
ok, set goal!


RAINBOW CAKE

salam..
teringin nak belajar buat rainbow cake ni..
mengidam pun ada..
then, terus google cne nak bake dis cake
jumpa resipi, nnti boleh try buat sendiri
minta share ye :)
tgk gambar pom da meleleh..kn3?


sumber: Kak Anymz

Bahan-bahan:

430gm tepung gandum all purpose
4 sk baking powder
1/2 st garan
250 gm mentega
340 gm gula kaster
375 ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 st esen vanila/badam
Pewarna merah,biru,hijau,kuning,oren,unggu
serbuk koko secukupnya k1 tambah

400 ml whip topping krim-di putar hingga kembang
(untuk di sapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)

Loyang 8" di alas dan di gris


Cara-cara menyediakannya:

1-Ayak tepung,baking powder dan garam,ketepikan
2-Pukul gula dan mentega hingga gebu.Masukkan esen vanila diikuti putih telur,sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
3-Masukkan tepung gandum,berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati
4-Bahagikan adunan dengan enam bahagian yang sama banyak(+-260 gm setiap mangkuk),letakkan pewarna yang berlainan.


5-Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 15 min pada suhu 170C.Bakar sehingga habis
6-Angkat dan sejukkan di atas redai.Keluarkan aras bawah kek.



7-Letak lapisan pertama di atas papan kek,sapu krim secukupnya,ayak koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua,buat yg sama hingga habis


8-Sapu tipis seluruh badan kek dgn krim dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 4 jam atau semalaman.
Simpan krim slebihnya dalam peti sejuk
9-Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.


mengancam x?
bolehlah mencubanya nnti.