BROWNIES
sumber : kak nor
sumber : kak nor
Bahan-bahan:
120 gm mentega
220 gm coklat masakan
190 gm gula perang
130 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko
3/4 cawan coklat chip
3 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh coffee/mocha emulco
Bahan untuk ditabur:
kepingan badam dan coklat chip secukupnya
Cara-cara:
- Alaskan loyang 10" x 10" dengan baking paper dan lebihkan bahagian tepi bagi memudahkan kita mengeluarkan brownies nanti.
- Gris/sapukan baking paper dgn sedikit mentega. Ketepikan.
- Panaskan oven dengan suhu 180C.
- Tepung gandum, baking powder, serbuk koko dan coklat chip diayak bersama.
- Asingkan coklat chip tadi ke dalam bekas yg lain.
- Cairkan coklat masakan bersama mentega dengan menggunakan kaedah double boiler. Padamkan api.
- Kemudian masukkan gula perang dan kacau dengan menggunakan whisk hingga gula larut.
- Masukkan pula esen vanila dan coffee/mocha emulco (boleh digantikan dengan serbuk kopi segera) dan kacau lagi.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau hingga rata secara perlahan-lahan.
- Seterusnya masukkan bahan-bahan yg diayak tadi sedikit demi sedikit.
- Kacau hingga rata dan kemudian masukkan coklat chip.
- Jangan kacau terlalu lama, sekadar coklat chip bercampur dan tiada nampak kesan tepung lagi.
- Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.
- Taburkan kepingan badam dan coklat chip.
- Bakar sehingga masak, lebih kurang 45 - 50 minit.
- Keluarkan dari oven dan biarkan selama 30 minit, barulah diangkat keluar dari loyang.
- Letakkan atas redai dan biarkan sejuk dahulu barulah ditekap menggunakan bentuk hati.
- Hiaskan mengikut kesukaan masing-masing atau boleh juga dimakan begitu saja.
boleh juga dijadikan sebagai doorgift !!
jimat kos.
sumber: Google Images