Daisypath Vacation tickers

Daisypath Vacation tickers

Friday 10 May 2013

Bakery Story Chocolate Cookies




CHOCOLATE COOKIES
sumber : kak nor

Bahan-bahan:

180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang
 


Cara-cara:
  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang, goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4.                                    
  5. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
  6. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 min - 30min (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
  7. Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja.

PESANAN K.NOR:
* utk menghasilkan biskut yg lebih leper, boleh lebihkan sukatan tepung naik sendiri dan kena kurangkan sukatan tepung gandum ( lebih kurang 260gm tepung naik sendiri & 100gm tepung gandum).

** utk menghasilkan biskut versi coklat boleh tambah 30gm serbuk coklat tapi kena kurangkan 30gm tepung gandum.



sumber:
Google Images

No comments:

Post a Comment